Проекти на гражданското общество по програма „Европа за гражданите“

  • 0

Проекти на гражданското общество по програма „Европа за гражданите“

Category : Uncategorized

Краен срок: 1 МАРТ 2015

Направление 2: Демократична ангажираност и гражданско участие

По това направление ще се подпомагат дейности, които обхващат гражданското участие в най- широк смисъл: дейности за определяне на политическата програма, застъпничество по време на подготвителния етап и договаряне на предложенията в областта на политиката, както и предоставяне на обратна връзка относно свързаните инициативи, които се изпълняват. Направлението също обхваща проекти и инициативи, които осигуряват условия за взаимно разбирателство, придобиване на междукултурни познания,  солидарност, обществена ангажираност и доброволческа дейност на ниво ЕС.

Мярка „Проекти на гражданското общество

Проектите следва да се състоят в стимулиране и организиране на процес на размисъл, дискусии или други дейности, свързани с годишните приоритетни теми на програмата, и трябва да предлага конкретни решения, които могат да се намерят чрез сътрудничество или координация на европейско равнище; той трябва също така да осигурява конкретна връзка с гореспоменатия процес на разработване на политики. В изпълнението на проектите следва да участват активно голям брой граждани, а целта следва да се състои в изграждане на основата за трайни контакти между много организации, работещи в тази област, или в насърчаване на развитието на такива трайни контакти.

Проектите по мярка „Проекти на гражданското общество“ трябва да включват най-малко две от следните три вида дейности:

  • Насърчаване на обществената ангажираност и солидарността: дейности, които могат да насърчат дебата/кампаниите/действията във връзка с теми от общ интерес в по-широкия контекст на правата и задълженията на гражданите на Съюза и които могат да направят връзка с европейската политическа програма и процеса на разработване на политики.
  • Събиране на становища: дейности, които са насочени към събиране на личните становища на гражданите по конкретна тема, определяна ежегодно, и които благоприятстват т. нар. „подход отдолу нагоре“ (включително използването на социални мрежи, уебинари и др.) и медийната грамотност.
  • Доброволческа дейност: дейности за насърчаване на солидарността сред гражданите на Съюза и извън него.

Бенефициенти:

– Организации с нестопанска цел;

– Организации на гражданското общество;

– Образователни институции;

– Културни или институции;

– Научноизследователски институции.

Проектът трябва да включва организации от поне 3 допустими по програмата държави, от които поне едната е държава — членка на ЕС.

Максимален допустим размер на безвъзмездните средства за проект: 150 000 EUR.

Максималната продължителност на проекта е 18 месеца.

За повече информация:

https://eacea.ec.europa.eu/europe-for-citizens/funding/civil-society-projects-2015_en

Share This:


Leave a Reply

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« ян.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Имате идея за проект?

Имате идея за проект и се нуждаете от помощ за реализирането на Вашата идея - попълнете формата по-долу и нашите консултанти ще свържат с Вас в най-кратки срокове. Попълнете формата за онлайн запитване